Ραδιόφωνο

και διδασκαλία της Ιστορίας

 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Το ραδιόφωνο ως ηχητική πηγή συμβάλλει εξαιρετικά στη διδασκαλία της ιστορίας. Το ραδιόφωνο, παρόλο που έχει παραγκωνιστεί από την τηλεόραση, έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει ένα σημαντικό και ιδιόμορφο ρόλο στην διασκέδαση, ενημέρωση και επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Μάλιστα οι ακουστικές αναπαραγωγές του ραδιοφώνου θεωρούνται από τα σπουδαιότερα ακουστικά μέσα και έχουν χρησιμοποιηθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα στη διδασκαλία της Ιστορίας. 

Ραδιοφωνικές εκπομπές μπορούν, με την κατάλληλη επεξαργασία και επιλογή, να ζωντανέψουν το μάθημα της Ιστορίας.

Σημαντικό είναι το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Το Αρχείο Ραδιοφώνου της ΕΡΤ Διαθέτει 97.600 περίπου μαγνητοταινίες εκπομπών μουσικής, θεάτρου, λόγου κ.α., 98.000 δίσκους βινυλίου και 16.000 cds με ελληνικό, κλασικό και ξένο ρεπερτόριο που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.

 

Έχουν καταγραφεί ολόκληρα θεατρικά έργα, στα οποία ακούγονται σχεδόν όλοι οι διάσημοι ηθοποιοί από το 1950 και μετά, όπως η Παξινού, ο Μινωτής, η Συνοδινού, η Κοτοπούλη κ.ά., ένω στον τομέα της λογοτεχνίας έχουν καταγραφεί οι φωνές των σημαντικότερων μορφών των ελληνικών γραμμάτων, όπως του Μυριβήλη, του Καζαντζάκη, του Παπανούτσου κ.ά.

Υπάρχουν επίσης καταγεγραμμένα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, μουσικές φυσιογνωμίες της χώρας, όπως ο Μητρόπουλος, Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία της επιθεώρησης στο ραδιόφωνο, με μεγάλους Έλληνες κωμικούς σε κείμενα του Τσιφόρου, του Πρετεντέρη κ.ά. Διασώζονται ακόμη στο αρχείο της ΕΡΤ ομιλίες πολιτικών προσωπικοτήτων από τον Ελεύθεριο Βενιζέλο και εξής.